Туристи, идвайте за културата! В челната тройка в Европа сме по артефакти!

9,2 млн чужденци са посетили България за година, 12% от БВП от туризъм
127
Туристи, идвайте за културата! В челната тройка в Европа сме по артефакти!
Снимка: МС

Развитието на културно-историческия туризъм, както и на програми за внедряване на обучението за съхранение на културното наследство от най-ранна възраст, беше акцентът по време на срещата на премиера Бойко Борисов с принцесата на Йордания - Нейно кралско височество Дана Фираз.

"Йордания е изключително важен и желан партньор за България. Ние оценяваме ролята и влиянието на Кралството в регионален и глобален план затова целта пред България е да развиваме взаимноизгодни отношения в области от стратегическа важност за двете страни", каза премиерът на принцеса Фираз, която е посланик на добра воля на ЮНЕСКО и председател на "Петра Нешанъл Тръст" - най-старата национална неправителствена организация в областта на опазването и съхраняването на наследството на Йордания.

Премиерът Борисов подчерта, че свидетелство за категоричната воля за издигането на равнището на връзките между двете държави е активизирането на двустранното сътрудничество в редица ключови сфери, съобщиха от правителствената информационна служба.

"Страната ни е с изключителен туристически потенциал и е трета по брой артефакти в Европа след Гърция и Италия", изтъкна премиерът и добави, че българското правителство подкрепя идеята за неразривната връзка между културата и туризма.

Борисов акцентира, че туризмът като икономически сектор, въпреки голямата международна конкуренция, все повече утвърждава България като разпознаваема и предпочитана дестинация. В тази връзка близо 12% от БВП у нас се формира от туризма, който през миналата година привлече за първи път над 9,2 млн. чуждестранни гости.

Секторът обхваща 11 на сто от общата заетост в страната и заедно със съпътстващите го индустрии е част от устойчивото развитие на икономиката на България.

В рамките на посещението на принцеса Дана Фираз у нас бе договорено да стартира пилотна инициатива за обучение на подрастващите в съхранение и опазване на културното наследство като се ползва опитът на "Петра Нешанъл Тръст" за представяне на историческите паметници по подходящ и автентичен начин. За целите на инициативата бе договорено подписването на Меморандум за сътрудничество между Министерство на туризма на България и "Петра Нешанъл Тръст".

"Обезпечаваме възможностите за мащабни археологически дейности на учените не само защото сме убедени, че съхранението на културно-историческото наследство е залог за устойчиво развитие, а защото приемаме, че ангажиментът ни към него е равнозначен на отношението ни към бъдещите поколения", каза още премиерът Борисов пред принцеса Дана Фираз.

В хода на разговора премиерът изтъкна отдадеността й по отношение на работата й децата от най-ранна възраст да бъдат обучавани за ценността на културното наследство.

"Образованието е друг основен приоритет на българското правителство и всяка инициатива, която възпитава не само манталитет на успешна икономическа реализация, но и уважение към историята, е повече от достойна за уважение", заключи премиерът Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости !Миналата година минах по Португалското камино - от Лисабон до Сантяго де Компостела .700 км пеша през Портъгалия и Испания.Като гледам какви старини имат хората и ние си мислим, че сме им интересни - *** божеее.Няма как една източноправославна страна да е интересна за католиците.По никой начин.Те си имат черкви и артефакти в излишък.
105
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като цяло клоним към артефакт.Едва ли някой ще ни търси обаче.
104
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да направим един атракцион за да провлечем туристи. Предлагам да направим Герберски зоопарк. Всичките в клетка и на открито. На винету може даже да му хареса. Ще идват хора от цял свят за да му се дивят на простотийте и да го галят по главата. А той ще им се пеняви.
103
0
 
17
 
! Отговори
За 80 процента преди 4 години
В Държава, в която двама души не могат или не искат или не знаят как да се разминат на една врата е смешно да се говори за култура. При тези елити и този талаш по улиците за каква култура освен тази на джунглата може да се говори.
102
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направо ме е срам!!!
101
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съседната статия се казва "Глутници кучета, мръсотия, занемаряване: Сигналите в HelpBook"Туристи, ИДВАЙТЕ!!!!! КУЛТУРА И ЕКЗОТИКА!!!!!
100
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гербаджийската рецепта за успех: 1. Кради много;2. Лей пропаганда;3. Лъжи много;4. Като сгафиш, покрий се, докато се уталожат нещата;5. Бъди дебел, неук и слабограмотен;6. Най-важно - познавай правилните хора, заедно с които си осъществявал рекетьорска дейност в края на 80-те и началото на 90-те.
99
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никаква култура, стига лъгахте. Влезте в една експат група да видите коментарите на чужденците който се лъжат да дойдат - абсолютна нула сме.Боко пак развива някъкви въображаеми култури на въображаеми чужденци.Затъваме и този път няма да има кой да ни подаде ръка.
98
0
 
22
 
! Отговори
Е преди 4 години
Реално бг не предлага никакъв що годе сносен туристически продукт. Ние сме в периферията на тур идустрията, 3,5 млн туристи годишно в бг е реалната цифра,а не 5. След томас и кампанията лоши рашънс през сл година ще са още по малко. Тъпизмите на тикваров предизвикват само нашмешки сред туроператорите и главоболие на хората от бранша.
97
0
 
13
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Хахахаха
96
2
 
26
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 4 години
Поредната тъъъпа герберска реклама ,плод на сдуханата им пропаганда.Най-големия експонат в БГ-то е самият премиер: Личен телохранител на Тато , мутра от Си.К ,генерал-пожарникар,футболист на годината за 2013г! ,и чисто нов носител на 9ти дан по таекуондо ,какъвто спорт никога не е практикувал!!!Идвайте туристи ,гледайте ,снимайте се и разнасяйте по света славата на този ...паля.чо!
95
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-голямата културна забелжителност е музея на тиквата , на бул Дондуков в София.
94
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ББ, мачкай комунистите!
93
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ами дамасцената - кич до небесата
92
0
 
17
 
! Отговори
! преди 4 години
А имайте в предвид,че над 90% от намереното се заграбва. Иманярската мафия е хипер мощна,но за нея пълна тишина!!!
91
0
 
12
 
! Отговори
Божидар Петков преди 4 години
До 86 Ало професоре ,,Сам съм, други няма го е казал Васил Петлешков а не Левски!Ама ти от де да знаеш...
90
1
 
25
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Че има какво да се види - има. Ама туриста като дойде и на 2рия ден му откраднат колата ... пука му, че му дреме какво има да се види ... след това и от полицията му се подиграят едно хубаво, в кварталната механа го издоят здраво и накрая го пуснат да си ходи ... няма как да стане тая работа, Боце, няма.
89
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дребна вметка: тракийските могили в Долината на тракийските царе са уникални, консервирани и реставрирани по всички правила на занаята, може да се стигне лесно... и дотам. Няма кьорав турист. храм-кладенец Гърло - има подобни само на още две места по света такива - в Сицилия и в Юкатан... останвено да буренясваВиж в кръчмите и по дискотеките място не можеш да си намериш... Ценности
88
3
 
15
 
! Отговори
Харп преди 4 години
Това трето място със сигурност са му го с пуснали от МВР! Даже човек може и да предположи кой! Иначе сме против фалшивите новини и фалшификатите ;)
87
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Бойкo пpoблeма му е че няма акъл за 2 стотинки, но винаги се изказва като "най-вещия"